Onafhankelijk, schoon en onbeperkt beschikbaar
Maar begin met energiebesparing, want energie die je niet gebruikt hoef je ook niet zelf op te wekken.Begin met de gratis warmte en licht: laat vooral in het koude seizoen de zon naar binnen schijnen! Passieve zonne-energie noemt men dat. Licht komt vooral van bovenaf naar binnen. Glas tot op de vloer geeft weinig extra licht en leidt vooral tot koude voeten. Isoleren van die onderste helft geeft minder afkoeling en is daarom comfortabeler. Gaat u nieuw bouwen of verbouwen, kijk dan vooral op de speciale pagina over dat onderwerp op deze site.
Meer informatie op de zonne-energie-pagina.
Het opwekken van duurzame energie kan gezien worden als een vorm van energiebesparing. Energiebesparing is vooral besparing op fossiele brandstoffen. Dat gebeurt natuurlijk ook als we onze energie op een betere manier opwekken. Met zon en wind bijvoorbeeld. Elke kWh die we duurzaam opwekken hoeft niet opgewekt te worden met kostbare grondstoffen die bovendien bij verbranding de CO2 uitstoot vergroten en daardoor het broeikaseffect versterken. Het doet dus niet ter zake dat er geen zonne-energie wordt opgewekt in de nachtelijke uren, of dat er geen windturbines draaien bij windstil weer. Als het mooi weer is schijnt de zon en als het rot weer is waait het (meestal).
Wat zit de natuur toch vernuftig in elkaar!!
Ook bij de opwekking van energie moet gelden: allereerst schoon en duurzaam opwekken. Pas als dat niet voldoende oplevert is energie uit fossiele grondstoffen acceptabel, maar dan wel schoon en met een hoog rendement! Is het niet idioot dat we kostbare grondstoffen verspillen en onze lucht vervuilen terwijl de schone energie van zon en wind nooit opraakt en gratis beschikbaar blijft, hoeveel we er ook van gebruiken?
Er zijn wel andere mogelijkheden om als particulier iets met windenergie te doen. Samen met anderen echte windturbines plaatsen en exploiteren in een lokale of regionale coöperatieve vereniging. Link voor meer informatie naar www.kennemerwind.nl. Daarmee kunt u zelf echt bijdragen aan het realiseren van een schonere toekomst.
(laatste update 5 mrt 2024)