Uitjes en ander leuks

Gelukkig zijn er genoeg momenten om te vieren. Na 25 jaar huwelijk gingen we samen een week naar Hongarije. Bij Boedapest keken we vanuit de top op de Citadel. Tegen de zon in, maar het was zo'n mooie achtergrond...

December 2016
Na lang wikken en wegen (vanwege schaduw door bomen) liet ik ‘Met de Zon’ 12 extra PV-panelen plaatsen. JaSolar panelen van elk 295 Wp. Daarvoor verhuisde ik de 4 SunPower panelen naar het dak van de garage. Een minder gunstige plek tijdens lage zonnestand, maar wel de mooiste oplossing. De opbrengst na een jaar: 3.400 kWh.

Extra zonnepanelen op grote dak

Foutje…

Op een vrijdagavond eind oktober ’15 struikelde ik op mijn zolderkamer over een stoelpoot die niet meegaf. Het resultaat was een val op de vrij harde vloer waarbij mijn rechterheup knakte. Ik sleepte me naar de trap en riep daar de hulp van Marian in. Samen zakten we een verdieping en wachtten daar de dokter af. Die regelde een ambulance naar het Alkmaarse ziekenhuis waar de volgende dag een operatie volgens het boekje plaats vond. Een mooie breuk die mooi genezen was constateerde de chirurg later. Met hulp van de fysiotherapeut en wat oefeningen kon ik vrij vlot weer lopen. Helemaal goed komt het nooit meer maar met 80% kan ik ook goed leven.
Meer van mijn ongemakken zijn het gevolg van een klapvoet, in de loop van jaren ongemerkt ontstaan waardoor het lopen niet op een natuurlijke manier vanzelf goed gaat…

Al snel opstaan en leren lopen
Nieuwjaarsduik 2015 Michiel bracht eind 2014 de Kerstdagen bij ons door. Daarna ging hij weer terug naar zijn werk, maar oud-jaar vierde hij bij oude vrienden in Heerhugowaard. De volgende ochtend was hij present bij de nieuwjaarsduik in het ‘Meer van Luna’ bij de Stad van de Zon. Hij was niet de enige.
Michiel duikt in Heerhugowaard het nieuwe jaar 2015 in
3 oktober 2014: Marian ‘Master of Arts’ | MA Na een voorbeeldig verlopen studie van Propedeuse en Bachelor, studeerde Marian nu af als ‘Master of Arts’ in de Kunst- & Cultuurwetenschappen, specialiteit Moderne Architectuur. Ze werd in de Universiteitsbibliotheek toegesproken, waarna zij haar bul ontving. Die werd vervolgens ingewijd met vrienden in een nabijgelegen lokaliteit.
Marian bij het aanhoren van de voorgelezen brief.
Prof leest brief Petra Brouwer voor
Marian luistert en wacht af
Marian neemt presentjes in ontvangst en drinkt er een borrel op
Moderne architectuur in en rond Parijs We bezochten in Parijs het spectaculaire nieuwe museum ‘Fondation Louis Vuitton‘ van Frank Gehry. Over deze architect bezochten we ook de expositie van zijn werken in het Centre Pompidou. In het voorjaar van 2014 waren we in het science ‘Parc de la Villette‘, waarnaast het nieuwe ‘Philharmony de Paris’ in aanbouw was. In januari ’15 is het geopend. We gingen in Parijs ook naar het ‘Maison La Roche‘ van Le Corbusier dat als museum in stand wordt gehouden en warm gestookt. Eerder hadden we van Le Corbusier ‘Le Villa Savoye‘ gezien in Ville de Poissy, iets onder Parijs. De villa’s van Le Corbusier zijn bouwkundig achterhaald doordat elke vorm van isolatie ontbreekt. Ville Savoye is van begin af door de opdrachtgever onbewoonbaar verklaard omdat het er vrijwel altijd koud is en het dak voortdurend lekt.
Philharmony de Paris in aanbouwPhilharmony de Paris in aanbouw, zijgevel aan het park
Nieuwste museum in Parijs: Fondation Louis Vuitton
De entree van het museum
Hoe krijg je het berekend, gefabriceerd en op de juiste plek in en aan elkaar ? Combinatie van computer en maquette
Frank Gehry in Centre Pompidou
Frank Gehry in Centre Pompidou
Frank Gehry: een overzicht van zijn werken
Parijs, Villa-La-Roche - Le Corbusier
Parijs, Villa-La-Roche - Le Corbusier
Informatiepaneel bij Villa Savoye van Le Corbusier in Ville de Poissy
Zomer 2014: Louise krijgt rijles op een (klein) paard, werd al weer wijzer en ook al weer 3 jaar. Dat vierden we weer groots.
Louise op rijles
Louise in overpeinzing
Feestmaal bij de 3e verjaardag van Louise
2014 In de zachte wintermaanden veranderde ik de achtertuin. De boompjes en struiken bleven behouden en werden van een border voorzien. De overige ruimten werden tot een verlengstuk van het terras gemaakt. Zo krijgt onkruid minder kans en kost het onderhoud minder tijd. Toch kan de grond bij een regenbui nog veel water opnemen. Het grasperkje is gebleven en er is zelfs nog ruimte voor een hobby-tuintje. Ook de schutting werd veranderd van een klimrek tot een barrière voor kwaadwillenden. Na die klus vernieuwde ik de frontjes en laden van de IKEA-keuken. Na 30 jaar vertoonden die slijtageplekken en ze konden betrekkelijk eenvoudig worden vervangen. De oude deurtjes kregen een verflaag en konden uitstekend worden gebruikt voor de ruimte boven de bovenkastjes.
Achtertuin vernieuwdkeuken vernieuwd
Najaar 2013 Op 22 sept 2013 werd Louise 2 jaar oud. Dat kan niet anders dan met een groot familiefeest gevierd worden op het terras achter het huis van de Franse familie. Een maand later werd ik 70 jaar, wat we ook als een soort jubileum vierden bij ‘Stroming’ in Heerhugowaard.
Bij mijn 70e verjaardag in 'Stroming' Heerhugowaard
70 kaarsjes werden wat veel...
Louise in 'Sprookjeswonderland' te Enkhuizen
Tweede verjaardag van Louise: wat een taart!!
Louise tijdens het feestmaal
Louise plukt bloempjes uit het groen
Juni 2013: 35 jaar getrouwd Ons 35-jarig huwelijk vierden we in onze vakantieplaats Fouras (Fr) met onze beide zonen, hun partners en onze kleindochter. We dineerden in ‘Salon du Thé’ en werden door de uitbaatster prima verzorgd. Louise speelde die zomer bij ons op de camping, we gingen met haar het strand en ze vermaakte zich uitstekend. Thuis ruikt ze aan de rozen.
Louise bij ons op de camping
Louise op een strand van Fouras
Louise ruikt aan de rozen op het terras thuis
Proost, op ons 35 jaar huwelijk
Ook met Louise proost!
Louise schept even een luchtje...
3 okt ’12: Marian ‘Bachelor of Arts’ Marian haalde met goede cijfers (7,967) haar ‘Bachelor of Arts’ in de Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Haar bul werd op 3 oktober met enig ceremonieel uitgereikt door de professoren Lex Bosman en Petra Brouwer. We vierden het met vrienden in café Kobalt. Begin september was ze al gestart met het vervolg dat moet leiden tot een Master-degree.
Marian 'Bachelor of Arts (History)' aan de Universiteit van Amsterdam
Felicitaties
Proost op de bul
22 sept 2012 Louise werd één jaar oud, dus een groot familiefeest (ook overgrootmoeder) en veel cadeaus. Ze staat en loopt al, maar nog niet los. Daarom was de loopwagen zeer welkom. Ze was enthousiast en wij niet minder. Begin november kwam de familie naar Heerhugowaard. Louise loopt bij ons al zelf en heeft veel plezier.  
Marian met Louise in de keuken. Eten is belangrijk!
Ons verjaardagskado voor Louise viel goed in de smaak
Verjaardag van Louise, hier met haar ouders
In november Louise bij ons haar eerste stapjes met opa
Na-zomer 2011 Minder fraaie zomer, waardoor we gelegenheid hadden de studie van Marian te ondersteunen met een excursie naar enkele van de talloze romaanse kerken en gebouwen. Uitvalsbasis was camping Atlantique Foret in La Fouasse. We vierden de verjaardagen in de Auberge van de ‘Cote Sauvage’. Maar het belangrijkste was de geboorte van Louise, ons eerste kleinkind.
Ons eerste kleinkind: Louise, dv Claire en Matthijs
Voor het eerst in de caravan op de camping in Fouasse
We vieren meer verjaardagen in de zomerperiode
Nazomeren in Fouasse
September 2010: Twee weken thuis met regenachtig weer, Marian aan de studie, in Bordeaux zon met 26 grC en in mijn agenda 14 dagen ruimte. De volgende ochtend zat ik in La Palmyre. Op zondag reed ik naar oud-NJT-er Eric Oosthoek, maar door het verkeerde Le Mas, een lege tank en veel zondags verkeer kwam ik daar pas laat op de avond aan. Daarna terug naar de kust in de zon van de nazomer.
Aan de rand van het strand in Amelie
Zomer 2010: Matthijs en Claire verhuisden begin juli 2010 van Dourdan naar een klein plaatsje ten oosten van Rochefort. Een vrijstaand huis in een rustig dorpje met veel ruimte om het huis. De muren zijn een halve meter dik en in het dak zit 300 mm isolatie!! Dat moet zomer en winter uit te houden zijn. Verder was de vakantie van 2010 (net als eerdere jaren) met vrienden en veel strandweer weer heel geslaagd. Ook in 2010 weer een genot om ‘s morgens vroeg door het dorpje Mornac te dwalen. Elke straathoek levert een fotogeniek plaatje op. We bekeken ook het oude Romaanse kerkje weer eens. Nu met de informatie die Marian tijdens haar studie heeft opgedaan.
Huis te VeilleLa Cote Sauvage bij La Coubre
Koffie aan de weg
De oude vissershaven van Mornac
Zo uit een sprookje weggeplukt
3 feb ’10: Marian haalt Propedeuse ‘Cum laude’  Na anderhalf jaar deeltijdstudie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam heeft Marian met 60 studiepunten haar Propedeuse binnen. Haar cijfers waren (van 7,5 – 10) met gemiddeld 8,2 ruim voldoende voor ‘Cum laude’. Daarmee is een stevige basis gelegd voor het vervolg van haar studie. Zij gaat zich toeleggen op ‘Architectuur’ en komt daarmee ook in de ‘Bouwkunde’ terecht. Een jaartje eerder verbrasten wij met vrienden mijn eerste AOW in Restaurant ‘De Olifant’ in Heerhugowaard. Een waardige gelegenheid.  
Mijn eerste AOW ging op aan 'De Olifant'
La Palmyre 2008: Ons kado van de jongens bij de viering van ons 30 jarig huwelijk was een dagje uit in het Welness-paradijs van Royan. Hier genieten we van onze uitgebreide lunch. Verder was de sta-caravan aan de baai van La Palmyre weer als vanouds. Een gebroken pink was een tijdelijke hindernis die met een stevige spalk gelukkig goed genas.
kado van de jongens bij ons 30 jr huwelijk
Juni 2008: Marian stopt met lesgeven Na 12,5 jaar in Diemen, 10 jaar moeder en 18 jaar op de Montessorischool in Heerhugowaard, stopt Marian met het basisonderwijs. Vooral de laatste jaren waren zwaar door de organisatorische rompslomp en doordat steeds meer ouders eisen dat de school de problemen oplost die zij zelf veroorzaakt hebben. Gelukkig waren er goede uitzonderingen, was de sfeer met de meeste collega’s goed en kon Marian haar gang gaan met allerlei projecten. Het afscheid was hartroerend. Met de collega’s vierden we dat in Amsterdam, met de start op het terras van de Schreierstoren. Na de zomervakantie is ze kunstgeschiedenis gaan studeren aan de Amsterdamse Universiteit. In die hobby kan ze zich helemaal kwijt.
Marian neemt afscheid van Gonnie en directeur Dick
Marian versleet 4 directeuren...
Marian op het terras van de Schreierstoren
mei 2008: Barcelona met SRC In Barcelona en omgeving genoten van de kunst van Dali, de architectuur van Gaudi en overige indrukwekkende objecten uit alle tijden. De excursie ging de 2e dag via Gerona naar het Dali theatermuseum in Fugueras. Dag drie stond in het teken van Gaudi. Zijn Sagrada Familia was, 125 jaar na het begin van zijn werk in 1883, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de reis. Dag vier bezochten we een oud klooster in Poblet en het dorpje Mont Blanc en kregen een professionele rondleiding in de Bodega van Torres. Dag vijf wandelden we door het oude centrum van Barcelona en dag zes Tarragona. De laatste (regenachtige) dag bezochten we Vic, waarna we werden rondgeleid door het prachtige Palau de la Musica Catalana in Barcelona. Ook onze vertrekdag was regenachtig. Op Schiphol bleek het ruim 10 graden warmer…
Dali-museumSagrada Familia
Zomer 2007: Marian zoekt schelpen bij de ondergaande zon, eet met Michiel ‘Fruits-du-mer’ en we ontvingen Claire met haar moeder.
Marian zoekt schelpen bij de ondergaande zon
Fruits du Mer
Ontvangst Claire en haar moeder
Zomer 2006 Een fijne vakantie op camping La Cote Sauvage bij La Palmyre, in een stacaravan met prachtig uitzicht op de baai. Maar niet alles verliep volgens plan. Op een morgen ontdekte ik dat die nacht geen vuurwerk was afgestoken, maar de campingwinkel was afgebrand. Vrijwel iedereen op de vlucht, maar wij sliepen gewoon door… Halverwege de vakantie werd ik opgenomen in het Centraal Ziekenhuis van Royan. Mijn tweede longembolie en een longontsteking er achteraan was goed voor een week ‘intensive care’. De terugreis ging per KLM en werd door de reisverzekering verzorgd. Een chauffeur zorgde voor de auto met bagage. Gelukkig logeerden Matthijs en Claire juist bij ons, want anders was de communicatie met de doktoren een stuk moeilijker geweest.
Waterkrachtcentrale La Rance: 240 x 10 MW, sinds 1967.de campingwinkel afgebrand
Marian op het terras van de caravan
Uitzicht over de baai
Hospitaal van Royan
juni 2006: Marian viert haar verjaardag Kadootje van vrienden: Een rondvlucht met motor-zwever op 10 juni ’06. Prachtig, maar na de zweeftocht weigerde de propeller, zodat de rondvlucht eindigde in een noodlanding op een grasveld in de buurt van Putten. Dankzij een dosis geluk en de koelbloedigheid van piloot Rob liep het allemaal goed af, alleen ons etentje werd enkele uren later… Een luchtfoto van Marian boven Heerhugowaards nieuwe Stadshart in aanbouw, de tijdelijke dam, onze woning (met zonnepanelen) onderaan, de Montessori-school, de vier torens bijna gereed. Met vrienden regelden we een prive-kunstles over de Wester- en Dominicuskerk van Martijn Pieterse. Zijn les was een interessant begin van een geslaagde dag. Voor Marian waren zijn lessen aanleiding later iets meer te gaan doen met architectuur.
Controle voor de start...Het zweven duurde iets langer dan gepland...
Luchtfoto Stadsplein in aanleg
Rondleiding van Martijn Pieters
Vakantie 2005 In Bretagne bezochten we Alain en gingen met hem naar een prachtig natuurgebied in de omgeving. Cees schoot plaatjes en Marian waagde de gevaarlijkste afdalingen. Daarna trokken we door naar de wilde kust bij La Palmyre, La Cote Sauvage. Al voor de twaalfde keer waren we in de buurt van La Palmyre. Cees probeerde op het strand een nieuwe vlieger uit. Een prachtig experiment waarbij je steeds meer waardering krijgt voor mensen die in staat zijn om windkracht in bruikbare energie om te zetten. Zelfs bij een klein beetje wind was het al een forse klus… Dit jaar bestond vuurtoren Phare de la Coubre precies 100 jaar. Daarom gingen wij de 64 meter met 300 treden omhoog voor een prachtig uitzicht. Op de Franse (feest)avond was Matthijs een goeie tolk. Voor zover nodig…
Ook dit is Bretagne, als je het weet..Marian in de afdaling
Windkracht op het strand bij 'La Coubre'
Marian op de vuurtoren 'La Coubre'
Franse avond op camping 'La Cote Sauvage'
oktober 2004: foutje… Per 1 november 2004 maak ik gebruik van de FPU. Enkele weken eerder nam ik afscheid omdat de tijd om vrije dagen op te nemen altijd leek te ontbreken. Nu kon ik een half uurtje hardlopen in de vroege ochtenduren. Dat gaf me energie voor de rest van de dag. Maar plotseling ging er iets fout. In plaats van een griepje met wat pijn bleek ik een longembolie te hebben. Een week in het MCA was het gevolg. Mijn afscheidssymposium over de Stad van de Zon kon ik als proefverlof nog meemaken. Maar ik kon alleen maar toekijken.
MCA - Longziekten
Herfst- en Kerstvakantie 03 De woonboot van vrienden in de Brouwersgracht was voor de herfstvakantie onze verblijfplaats, als kado voor onze 25-jarige bruiloft. Bijna hadden we ons huis verruild voor een woonark. Uiteindelijk bleken we verstandig genoeg om in Heerhugowaard te blijven. Ook de kerstvakantie brachten we door op de boot. Matthijs zorgde voor een groots diner.
Woonboot in de Brouwersgracht
juni 2003: 25 jaar getrouwd Onze 25-jarige bruiloft in juni 2003 vierden we een week lang. Na een zondagse dienst in de Amsterdamse Dominicuskerk en een lunch in cafe De Reiger, liepen we met vrienden de Kees-de-Jongen route vanuit het Theo Thijssen museum in de Jordaan en aten bij de 2 Grieken. We logeerden en fietsten – net als toen – in (de omgeving van) Ouderkerk a/d Amstel en sloten de week af met een borrel voor het thuisfront in de Heerhugowaardse Basserhof. We gingen in mei 2003 een week als gezin op stap naar Hongarije en Budapest. Op de foto’s onze start in Hotel Palota (Lillafured), de jongens op weg naar Budapest en met zijn vieren op de top van de Citadel, met op de achtergrond de stad en de Donau.
Ontbijt van ons hotel aan de AmstelBorrel in de Basserhof
Hotel Palota - Lillafured
In de tram naar Budapest
Budapest, de Citadel met de Donau op de achtergrond