Actieve zonne-energie 1:
febr 1993: Zonnewarmte voor warm water
Een groot dakvlak op zuid-west geeft de mogelijkheid om een zonnecollector (voor warm water) en zonnepanelen (voor elektriciteit) te installeren. Onze zonnecollector met zonneboiler werkt sinds febr 93 – op een nieuwe pomp na – onderhoudsvrij. De vlakke plaat collector ligt als een dakraam tussen de pannen. Het regenwater loopt langs de collector door een verholen gootje naar beneden. De collector op het dak zet het zonlicht optimaal om in warmte die binnen in een voorraadvat van 120 ltr wordt opgeslagen.
Actieve zonne-energie 2:
20 aug 2001: SunPower PV panelen
Met behulp van panelen met Photo-Voltaïsche cellen, met zonnepanelen dus, wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mijn vier ‘SunPower’ panelen (380 Wp) wekken ca. 340 kWh/jr op. Dat was toen ruim 10% van mijn elektriciteit. Dat percentage kan hoger worden door meer panelen te plaatsen of door minder elektriciteit te gebruiken! Energiebesparing voorkomt dat je meer moet investeren om je huishouden energie-neutraal te maken.
Actieve zonne-energie 3:
9 juni 2003: 4 extra panelen
Op 2e Pinksterdag installeerde ik een 2e set van 4 panelen (440 Wp) van de NUON-actie ‘Je Eigen Zonnecentrale’. Opvallend is de lagere opbrengst aan het einde van de dag. Dan komt daar helaas schaduw van een boom aan de overkant van de weg. Ondanks het hogere vermogen komt de productie ook uit op ca. 340 kWh/jr. Een woonwijk kan niet zonder groen, maar waarom moeten er hoge bomen op plekken staan waar ze schaduw veroorzaken op de verkeerde momenten?
Actieve zonne-energie 4:
12 dec 2016: 12 panelen extra
Na het zien van de documentaire ‘Before the flood’ besloot ik een groter PV systeem te installeren. Om niet ons spaargeld aan te hoeven spreken leende ik het bedrag dat nodig was voor de netto investering (na aftrek van de BTW die ik zou kunnen terugvragen). Op maandagochtend 12 december 2016 werden de 12 panelen en de SMA-omvormer gemonteerd. De 4 overgebleven SunPower panelen monteerde ik op 3 januari 2017 op het dak van mijn garage, ondanks de ook daar te verwachten schaduw van een paar bomen.
Actieve zonne-energie 5:
25 jan 2024: 4 panelen vervangen
Omdat de opbrengst van de 4 JEZ-panelen na de zomer van 2023 sterk achter bleef op de verwachting besloot ik de 20 jaar oude panelen te vervangen door panelen met een aanmerkelijk groter vermogen. Vier panelen van 435 Wp in plaats van de totaal 440 Wp van de 4 oude panelen. Hiermee zou ik mijn gestegen verbruik kunnen dekken.
Zonne-energie in Egmond
In Egmond, langs de weg naar Alkmaar, staan sinds medio 2002 deze woningen met elk 8 zonnepanelen. Ze vallen op doordat de PV-panelen niet zomaar op het dak geplakt zijn, maar dat de huizen speciaal voor ontworpen lijken om de zon in voor- en najaar op te vangen! Mooi voorbeeld van zonne-architectuur.
Tot slot
Lang leek industriële productie niet mogelijk zonder vervuiling. Nu weten we wel beter. Ons streven naar duurzaamheid heeft de kwaliteit van het leven al aanmerkelijk verbeterd. Ook bij de opwekking van energie moet gelden: allereerst schoon en duurzaam opwekken. Pas als dat niet voldoende oplevert is energie uit fossiele grondstoffen acceptabel, maar dan wel schoon en met een hoog rendement! Is het niet idioot dat we kostbare grondstoffen verspillen en onze lucht vervuilen terwijl de gratis schone energie van zon en wind nooit opraakt?
Wilt u actuele en uitgebreide informatie over zonne-energie in het algemeen en PV in het bijzonder? Kijk dan op de website PolderPV. Interesse in het zelf opwekken van duurzame energie, kijk dan op de website van Energie Samen of ‘Kennemerwind‘.
Wordt ongetwijfeld vervolgd
(laatste wijziging 24 feb 2024)